Dragoste si respect - fara divort si certuri!


Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” (Genesa 2:18)

Dragostea si Respectul sunt cheile unei casnicii reusite in prezenta lui Dumnezeu.
In primul rand casnicia este un legamant fata de Dumnezeu si in al doilea rand un legamant unul fata de altul. Pentru asta se face nunta... ea in sine este un legamant pe care doi oameni maturi si siguri pe ei il fac pana la sfarsitul vietii nu pana cand nu se vor mai intelege.
De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup. (Genesa 2:24)

Pe parcurs in orice casnicie mai apar conflicte insa cheia in rezolvarea lor este implinirea nevoilor celuilalt, impliniri neconditionate. In multe cazuri, cei care au incheiat un legamnt matur unul fata de altul si un legamnt Sfant in fata lui Dumnezeu, vor sa divorteze, sa se calce unul pe altul in picioare. El nu este respectat iar ea nu mai are parte de iubire. Si aici intalnim un cerc al nebuniei. Dau daca el imi da, dau daca ea imi da. Dar nu ne intrebam ...oare ce zice Dumnezeu Cel in fata caruia am facut un legamant, oare noi am respectat acest legamant, l-am inteles, l-am urmat??
Este atat de gresit sa spui: "Imi voi iubi sotia atunci cand ea ma va respecta"si "imi voi respecta sotul atunci cand el ma va iubi".
Aceste doua principii niciodata nu vor functiona intr-o familie ce se vrea a fi normala si pentru totdeauna.
Este destul de dificil sa iubesti si sa respecti neconditionat. Cand sotul simte ca nu este respectat ii este foarte greu sa-si iubeasca sotia. Cand sotia simte ca nu este iubita , ii este foarte greu sa-si respecte sotul.
Cand sotul se simte nerespectat, are pornirea fireasca de a reactiona in moduri pe care sotia le va percepe ca fiind lipsite de dragoste. (Poate de asta a fost data in Biblie porunca ca sotul sa-si iubeasca sotia cum a iubit Isus Biserica(pe noi) de si-a dat si viata pentru ea, o iubire neconditionata.)
Cand sotia simte ca nu este iubita , are pornirea fireasca de a reactiona in moduri pe care sotul sau le va percepe ca fiind lipsite de respect. (Poate ca porunca de a arata respect i-a fost data sotiei tocmai din acest motiv in Biblie, astfel incat ea sa-si infranga pornirile si sa ofere respect neconditionat.)
Legatura dintre Respect si Dragoste este redata cat se poate de limpede in cuprinsul Scripturii, fiind insotita insa in permanenta de o avertizare, in sensul ca ea poate fi vatamata sau chiar distrusa. Relatia in sine trebuie sa fie ca un mecanism ce trebuie sa functioneze perfect, fiecare buton facandu-si partea. Fara dragoste, sotia reactioneaza fara respect. Fara respect, el reactioneaza fara dragoste-si lucrurile continua sa se invarte in jurul acestui cerc vicios.
Este foarte usor sa ne lasam purtati in acest cerc al nebuniei iar casnicia devine un loc al vinovatiilor, al nemultumirilor, al divortului.
Mai inainte de toate trebuie sa fii constient ca esti prins in acest cerc al nebuniei si in al doilea rand este vointa de-a pune stop. Stopul se pune nu prin a cere ceva celuilalt ci prin a incepe sa-ti respecti tu menirea si rolul indiferent de ce face celalat.
Acum apare urmatoarea intrebare: " De unde stii cu certitudine ca sotia are nevoie in primul rand de dragoste, iar sotul de respect, mai presus de orice altceva?"
Raspunsul are doua parti.
Sotia isi pune cel mai des intrebarea :"oare sotul meu ma iubeste la fel de mult cum il iubesc eu ?" Ea in sinea ei stie ca este iubita, dar totusi se intreaba din cand in cand, caci asa este construita femeia, sa fie sensibila si sa primeasca iubire mereu. Prin urmare cand el are o atitudine lipsita de dragoste fata de ea, ea reactioneaza negativ ( nu ca nu l-ar respecta ci pentru ca isi exprima nevoia de-a fi iubita). Din nefericire in asemenea cazuri sotul nu intelege ca sotia are nevoie de iubire si nici sotia ca el are nevoie mereu de respect si se ajunge la nemultumiri si reprosuri, crezand ca asa el o va iubi si ea il va respecta. Aceasta strategie din pacate se dovedeste a fi zadarnica.
Pe de alta parte sotul nu isi pune intrebarea :" Oare sotia mea ma iubeste la fel de mult cat o iubesc eu?" Si de ce nu o face? Pentru ca el este sigur de dragostea ei. Se intampla adesea ca un barbat intrebat "Te iubeste sotia ta?" sa zica "Da, sigur ma iubeste" si pe urma intrebi " Ii place de tine, te respecta?" iar raspunsul este "Nu".
De multe ori atitudinea antipatica a sotiei fata de sot este interpretata de catre sot ca fiind lipsita de respect iar el incepe sa se comporte dur, fara dragoste sperand ca va obtine respect.
Ea nu mai este cea care il aproba in toate deci nu il mai respecta iar el nu mai este la fel de afectuos deci nu o mai iubeste...si incepe nebunia.
Foarte convingatoare este invatatura care se desprinde din Efeseni 5:33 : nevoia fundamentala a femeii de a fi iubita si nevoia fundamentala a barbatului de-a fi respectat. Sotul este dator sa-si iubeasca sotia ca pe sine insusi, iar sotia este datoare sa-si respecte sotul. Nu cred ca exista exprimare mai limpede ca asta.
Un alt scriitor al Bibliei este de acord cu Pavel in privinta respectului fata de sot. Apostolul Petru spune sotiilor ca daca unii dintre soti nu asculta Cuvantul lui Dumnezeu, "sa fie castigati fara cuvant, prin purtarea sotiilor lor, cand va vor vedea felul vostru respectuos de trai " (1 Petru 3:1-2 traducere ain lb engleza.)
A face ceva ce nu iti place sa faci este contrar firii noastre, de aceea pasajul acesta poate fi pus in practica doar prin credinta. Dumnezeu a randuit ca sotiile sa-si respecte sotii pentru ca , in felul acesta sa-i castige pentru Dumnezeu, prin purtarea lor neconditionata. Cand sotul isi deschide inima fata de Dumnezeu , el isi va redeschide inima si fata de sotia lui. Nici un sot nu simte afectiune pentru o sotie care pare sa dispretuiasca ceea ce este el, ca fiinta umana.
Multe sotii doresc sa simta mereu afectiune din partea sotilor insa ele trebuie sa fie constiente ca ei au nevoie de respectul si admiratia lor si atunci cand gresesc sau poate nu merita...caci suntem oameni si nu suntem perfecti, iar cu timpul ne invatam minte.
Desi sunt atat de multe carti pe tema casniciei multe din ele uita sa puna accentul pe aceasta legatura neconditionata dintre Dragoste si Respect.
In cazul in care deja cercul nebuniei a inceput, cel mai matur dintre soti trebuie sa spuna stop si sa inceapa sa-si implineasca datoria de sot indiferent de ce zice si face celalat. Iar credinta in Dumnezeu va ajuta la revenirea pacii si frumosului in casnicia ta.

PS: Aceste principii functioneaza mai greu intr-o familie lipsita de Dumnezeu sau intr-o familie in care nu este cunoscuta Biblia...si lectiile ei de viata.
Domnul sa te binecuvanteze cu o casnicie reusita si un partener care sa-L cunoasca pe Dumnezeu!

Filipeni 2, 3-4:

"Nu faceti nimic din duh de cearta, nici din slava desarta, ci cu smerenie unul pe altul socoteasca-l mai de cinste decat el insusi. Sa nu caute nimeni numai pe ale sale, ci fiecare si ale altuia".

"Sa nu va lipsiti unul de altul decat cu buna invoiala pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea, si iarasi sa fiti impreuna, ca sa nu va ispiteasca satana din pricina neinfranarii voastre" (I Corinteni 7, 5).

"Femeia nu este stapana pe trupul sau, ci barbatul; asemenea nici barbatul nu este stapan pe trupul sau, ci femeia" (I Corinteni 7, 14).
etc...

Comentarii

  1. Interesant articolul, dar stii ce nu inteleg eu - de ce trebuie sa facem diferenta asta - dragoste din partea barbatului si respect din partea femeii... de ce nu dragoste si respect din partea amandoura?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bogdan trebuie sa existe din partea amandurora insa aici vorbim despre casnicie...o casnicie care a pornit din iubire....insa se lasa antrenata in conflicte. Un sot stie ca sotia lui il iubeste insa ea uneori nu il respecta...si atunci el inceteaza sa-i arate iubirea de care ea are nevoie...iar el poate inca o iubeste insa nu ii mai arata acest lucru tocmai prin faptul ca are impresia ca ei nu ii mai place de el...ca ea are pretentii...ca nu mai este fata care era...etc.
    Aici vorbim despre familii in care exista cearta...sotia cu greu va putea sa-l iubeasca din nou si sa fie ceea ce trebuie daca nu va incepe sa-l respecte...iar sotul nu va utea fi ceea ce doreste sotia doar respectand-o...ea are nevoie de iubire...de tandrete, intelegere. Aplicand respect sotia si sotul iubire...ei isi pot reface casnicica si nu ajung la divort. Cu ce te-ar ajuta pe tine ca sotia ta sa-ti faca declaratii de iubire daca in public te contrazice, nu te respecta si uneori rade de ce zici fata de altii??? Ii mai poti arata iubire in orice? cand ea arata ca nu ii mai place de felul tau de-a fi?
    In Biblie da astfel de exemple si porunci in casnicie...ca respectul sa fie neconditionat din partea sotiei...caci doar prin respectul ei neconditionat sotul o va iubi mereu si pot trece peste conflicte...si sotului i se porunceste sa iubeasca neconditionat caci doar asa prin iubirea lui neincetata sotia il va respecta mereu si il va iubi asa cum ea poate iubi.
    Sunt familii care se iubesc si tot se cearta pentru ca au uitat sa aplice aceste reguli pe care au promis sa le urmeze in timpul nuntii.
    Aplicand aceste doua principii in viata de zi cu zi fac ca iubirea...casnicia in sine sa fie acel loc binecuvantat in care te simti cel mai fericit. Sotul are nevoie de apreciere in orice...si aprecierea o faci pana la urma din iubire adevarata...iar sotia are nevoie de iubire mereu si iubind-o prin orice o si respecti.
    Sper sa intelegi ce vreau sa zic...femeia e mai sensibila si are nevoie de iubire si barbatul e cel care trebuie sa aiba grija de familie...si are nevoie de respect in tot ce face...chiar daca greseste...el are nevoie de incurajari.

    RăspundețiȘtergere
  3. frumos artcol,excelent pentru cei casatoriti sau cei care vor sa se casatoreasca...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare