Ora de religie, o mare prostie!

La liceu ora de religie mi s-a parut inutila. Cand venea ora de relegie trebuia sa tocim in pauza lectia ca daca nu o stiam ne punea 4 sau chiar 2 profu'.
Problema profu'lui nu era invatatul ci tocitul. Pe de alta parte nici nu stiu daca isi punea intrebarile "de ce predau eu asta copiilor" si "cu ce-i ajuta pe ei?".
Din fiecare domeniu pe care l-am studiat am invatat cate ceva si ca urmare am luat din tot ceea ce mi-a fost necesar, insa de la religie nu am luat nimic.
Acum ma gandesc si imi zic ca nu am inteles rostul acestei ore. Pentru multi dintre noi era poate cea mai stresanta ora sau cea mai inutila.
Zic asta pentru ca desi religia ar trebui sa ne ajute sa-l cunoastem pe Dumnezeu, sa ne ajute sa ne apropiem de El, sa ne invete cum este Dumnezeu si cum ar trebui sa fim fata el , religia este doar o modalitate de predare a unor ani si evenimente fara vreo esenta morala destinata invatarii.
Pe de alta parte sunt de parere ca ora de religie ar trebui sa ne educe pentru viata, caci din curiculum de ore, ea ar fi cea mai destinata in educarea copilului pentru viata.
Spre surprinderea mea la mine la liceu , profesorii de stiinte sociale si geografie erau ce-i care ne luminau spre o cale in viata. Ei erau ce-i care ne ofereau exemple demne de urmat in anumite situatii, ei ne invatau sa cercetam inainte sa acceptam totul, ei ne invatau ca viata e grea dar trebuie sa o luam ca atare, ei ne invatau ca viata are un scop pentru noi, ei ne cultivau sa gandim pentru o viata curata si frumoasa, pentru o viata in care greutatile trebuie depasite caci ne astepta un soare dupa orice nor.
In ceea ce consta ora de religie nu pot zice decat ca era o ora in care ni se impunea sa stam cu mainile la spate(la liceu) sa nu sosotim, sa scriem si a doua ora sa ne ridicam in picioare sa spunem lectia.
Pai bine ma nea profesorul, noi cu ce ramanem din toata palavrageala de'a religia?
Nu te supara profu dar ramanem cu comunism! Daca tu ca om ce trebuie sa ne educi pentru viata nu ne oferi decat supunere atunci nu ma ajuti cu nimic.
Ca urmare care este rostul acestei ore?
Sunt convinsa ca sunt oameni care la ora de religie au invatat si altceva decat ce am spus eu, dar multi dintre noi am vazut ora de religie ca o ora fara rost.
Nu stiu daca este vina Ministerului Educatiei insa mizez ca vina este a profesorilor. Ei au ora insa nu stiu ce sa faca cu ea.
Din punctul meu de vedere ora de religie ar trebui sa fie cea mai frumoasa ora din programul scolar.
Insa asa cum este acum nu-i vad rostul in formarea noastra.

Comentarii

  1. Felicitari sincere pentru aceasta minunata postare ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am facut liceu teologic baptist. Orele de religie erau frumoase. In primul an am avut un profesor venit din SUA si era foarte haios. Nu ne invata despre religie ci despre bibilie, credinta si Dumnezeu
    Ei bine...dupa atatia ani, vreo 12,consider ca asta e partea frumoasa; Dumnezeu fara religie. Poate fi considerat de unii un paradox.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare