Cand nu poti fi langa cei dragi, adu-ti aminte...

S-a intamplat undeva in munti unui ucenic. Intr-o zi a trecut pe la chilia lui, un om din lume, un om sarac. Ucenicul l-a intrebat :
"De unde esti tu"?
Era chiar din satul lui. Ucenicul nu i-a spus asta , dar l-a intrebat ce mai face cutare, intreband de tatal sau. Atunci strainul i-a spus ca acela a murit si ca a lasat pe sotia sa si trei fete orfane pe drumuri si in saracie.
"A avut si un fiu, dar acela a plecat de multi ani si nimeni nu stie unde s-a dus".
Calugarul a fost lovit ca de traznet si dintr-o data a inceput razboiul gandurilor.
"Plec"."Plec sa-i ajut, sa le port de grija".
A plans s-a rugat si a plecat.
Dupa ce a iesit din Sfantul Munte, s-a asezat la umbra unui copac sa se odihneasca. Dupa un timp, s-a apropiat un alt calugar , obosit si transpirat, care s-a asezat langa el la umbra si l-a intrebat dupa un timp.
"te vad tulbure, frate. Ce s-a intamplat?".
"Lasa-ma parinte, am patit o mare nenorocire."
Si-i povesteste toata istoria. Bunul calator i-a zis :
"Daca vrei, iubite frate, sa ma asculti, intoarce-te la duhovnicul tau si Dumnezeu va purta de grija alor tai. Tu continua sa slujesti duhovnicului tau, cu atat mai mult cu cat este si orb".
Acesta insa nu l-a ascultat. Stapanit de gandurile sale, n-a luat in serios cuvintele celuilalt si dupa ce ce i-a adus numeroase argumente,s-a ridicat calugarul neascultator sa-si continuie drumul spre lume. Atunci celalt calugar i-a spus:
"Deci nu ma asculti si te intorci la manastire?"
"Nu".
"Atunci , afla ca eu sunt Inger al Domnului si pe mine m-a trimis Dumnezeu, dupa moartea tatalui tau, sa fiu alaturi de cei ramasi sa-i pazesc si sa le fiu ajutator. Acum daca tu mergi in locul meu, eu ii las in pace".
Si s-a facut nevazut.
Calugarul atunci si-a venit in fire si s-a intors la duhovnicul sau pe care l-a gasit ingenunchiar, rugandu-se pentru el.

.... ca daca ceri, Dumnezu are mai multa grija de ei, decat ai putea tu vreodata.

Comentarii

Postări populare