Mit vs. Societatea de azi

Privind in istoria umanitatii mitul androginului pare a fi punctul ideal dintre barbat si femeie. Mitul spune ca atunci exista un sigur trup, format dintr-o femeie si un barbat.
Acesti oameni aveau forme rotunde si miscari circulare. Ei aveau o putere si-o vlaga miraculoasa, cu o trufie fara de margini si doreau se suie-n cer ca sa conduca pe zei. Atunci Zeus si ceilalti zei s-au sfatuit ce trebuie sa faca, si nu erau in stare sa ia o hotarare. Nu era cazul nici sa-i ucida, nici sa-i omoare sa stearga de pe fata pamatului neamul lor. (Asa ceva ar fi insemnat pentru ei sa desfiinteze onorurile si daniile ce le veneau din partea oamenilor.) Dar nu le puteau ierta nici indrazneala. Intr-un final Zeus hotari: "Cred c-am gasit mijlocul de a sili pe oameni sa-si curme nesabuinta ai voi face mai slabi. Iata, am sa-i tai in doua pe fiecare si-au sa se faca pe data mai neputinciosi; ba ne-or fi si mai spornici,din cauza numarului mai mare". Dupa ce Zeus facu asta ii porunci lui Apolo sa intoarca fata si-o jumatate a gatului spre partea unde era taietura, pentru ca omul, vazand-o, sa devina mai modest. Cat priveste celelalte parti, Zeus porunci lui Apolo sa le vindece. . N-a lasat decat o deschizatura, stransa la mijlocul burtii, intr-un punct ce se numeste buric. De vreme ce fiinta era taiata in doua, fiecare jumatate dorea sa se alipeasca celelilalte jumatati. Se prindeau in brate si se strangeau atat de tare, ca-n dorul lor de contopire uitau de mancare si de tot, devenind incapabile pentru orice treaba, deoarece una fara alta nu mai vroia sa s-apuce de nimic. Cand una din jumatati murea, partea ramasa singura cauta impreunarea cu alta jumatate parasita, fie ca dadea peste jumatatea unei femei antregi (ceea ce noi numim astazi "o femeie"), fie ca era jumatatea unui barbat. Rasa mergea astfel spre sfarsit. Atunci Zeus se milostivi de neamul omenesc si inventa alt leac. Stramuta in fata organele creatoare, caci pana aci oamneii le aveau pe partea dinafara. Ei zamisleau si nasteau nu prin conlucrarea acestor organe, ci in pamant, ca greierii. Mutandu-le Zeus in fata, nasterea s-a facut numai prin contopirea unui barbat cu o femeie. Pentru pastrarea neamului, copilul este rezultatul dintre unirea barbatului cu femeia. Iata, de atunci este impamantata in oameni dragostea unora catre altii.
Explicatia pasiunii dragostei este ca fiecare dintre noi este o jumatate de om despartita de intregul ei, facand doua dintr-una; si fiecare jumatate isi cauta necontenit frantura rupta din el insusi.
Aceast mit transpus in vietile noastre este regasit in perioada de nemultumire a zeilor. Oamenii nu sunt multumiti de ceea ce au si ceea ce pot avea, ei cauta fericirea in neputinta.

Comentarii

  1. buhahahahha...bravoo bravooo
    superb...ar trebui sa scrii o carte ma jur pe ce am mai scump ai rupe randurile nu gluma
    extraordinara imbinare intre teozofie,filosofie,mitologie si realitate....nu am decat complimente superlative

    P.S. nush daca de inteleciune avem nevoie pt a fi fericiti...eu sincer cred ca e vba de ignoranta:D:P

    RăspundețiȘtergere
  2. :))))) intelepciune in modul de a intelege tot si lua tot ca atare. Astfel nu ne mai deranjeaza nimic si da devenim ignoranti la suferinta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare