Intepelciune - fericire!



Am invatat ca din toate, intelepciunea e esenta. Ca fundament al vietii avem nevoie de un sistem puternic de valori si mai presus de toate avem nevoie de un factor principal : intelepciunea.
Nu este suficient sa ai principii, este necesar sa ai un "sef" al tau, format din tine.
Am invatat ca oricat de mult ti-ai dori un lucru, e bine sa te rogi pentru el, sa astepti si sa te concentrezi asupra existentei de zi cu zi. Intr-un tarziu dorinta ta puternica si buna isi va gasi implinirea. Visele devin realitate atunci cand visezi intelept.
Lucrurile marunte dau stralucire la tot ce este maret.
Am invatat sa visez putin, lucruri esentiale, lucruri bune si in principal lucruri care ma caracterizeaza ca fiinta umana, sociala si morala.
Kierkergaard, un filosof teolog, drag sufletului meu, spunea " Cunoasterea va dori sa alerge doar alaturi de Dumnezeu si creatie in aceasta lume." Ce reprezinta aceasta cunoastere?
Personal o vad ca intelepciunea de a dori tot ce este bun, placut lui Dumnezeu. Prin asta ajungi la cunoastere. Cunoasterea este posibila atat timp cat vrei sa traiesti frumos, sa accepti si sa te bucuri de "corola de minuni a lumii", ce-a pe care Lucian Blaga cauta sa o protejeze cu o cunoastere frumoasa.
Un alt argument asupra vietii mi l-a oferit tot Kierkergaard.
" Fericirea devine emotia implinirii doar daca ai cunoscut indeajuns de bine suferinta". Cat de frumos spus!
Niciodata nu vei fi capabil sa fii cu adevarat fericit daca nu suferi pentru asta.
Este adevarat, multi vad aceasta suferinta ca sacrificii, linguseli, asteptari din partea altora. Insa secretul sta intr-o suferinta demna ce asteapta de la Dumnezeu ceva bun, nu o persoana sau un palat.
Intelepciunea de a dobandi fericirea nu consta in "vreau fata sau baiatul ala, vreau vila cu 2 etaje, vreau ultimul tip de masina, vreau sa ajung sef, vreau sa bat pe toti cei care m-au suparat, vreau sa ma razbun si astept momentul potrivit, etc". Fercirea vine dintr-un suflet bun care urmareste binele frumos oferit de Dumnezeu.
Intelepciunea consta in alegeri bune pentru sufletul tau si viata ta.
O sa inchei cu cateva randuri pe care le-am indragit dintr-o carte a filosoful citat mai sus. Aceste randuri exprima impocrizia lumii de azi.
" ... vremurile noastre nu se opresc la credinta, la miracolulei, de a preface apa vin, ci merg mai departe si prefac vinul in apa. Nu ar fi fost atunci mai bine sa ne oprim la credinta, nu-i revoltator ca toata lumea vrea sa mearga mai departe? Cand in zilele noastre ... lumea nu vrea sa se opreasca la iubire, la ce liman se ajunge?
La desertaciunepamanteasca, calcule meschine, la ticalosie si mizerie, la tot ce preface originea divina a omului in ceva indoielnic. Nu ar fi fost atunci mai bine sa ne fi oprit la credinta? ..." ( Frica si cutermur - Søren A. Kierkegaard )
Am invatat ca ...
Lucrurile de suprafata depinde de cele din interior, ia interiorul depinde de intelepciunea pe care o ai.

Ps: In Biblie gasesti ce-a mai mare intelepciune, cel mai bun exemplu de trai. Insa sunt si carti ce merita citite. Dumnezeu nu te invata sa nu cunosti, sa nu citesti, sa nu cauti, insa fa totul cu intelepciune (si asta este o taina a Bibliei).

Comentarii

  1. "Fericirea este una din fetele ascunse si nespalate ale suferintei" acelasi filosof.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeu are un plan pentru toate, nimic nu se intampla cand bati tu din palme. Asa cum spui tu, TRE' SA AI INTELEPCIUNE SA CUNOSTI ACEASTA TAINA.
    PUP!

    RăspundețiȘtergere
  3. Te-am adăugat şi eu. O seară liniştită în continuare!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare